Je bent meer gaan werken of je salaris omhoog gegaan maar je houdt minder vakantiegeld over dan vorig jaar, hoe zit dat?
De belastingdienst houdt over vakantiegeld, 13e maanden, eindejaarreserveringen, bonussen en uitbetaalde vakantie uren het zogenaamde bijzondere tarief in aan loonheffingen. Het bijzonder tarief is het percentage loonheffingen dat wordt ingehouden op deze “bijzondere” onderdelen van je salaris. Dit is een hoger percentage dan wat er normaal van je loon wordt ingehouden. Het bijzonder tarief wordt berekend aan de hand van je jaarloon, op de site va de belastingdienst vindt je de exacte percentages.
Wanneer je loon stijgt omdat je meer uur bent gaan werken of een hoger loon krijgt is het mogelijk dat je in een hogere trede van het bijzonder tarief terecht komt. Wat dus inhoudt dat er een hoger percentage loonheffingen (belastingen) wordt ingehouden op je vakantie geld en dergelijke. Zo kan het dus zijn dat je netto minder overhoudt.
Bij het doen van je ib-aangifte in het volgende kalenderjaar wordt er gekeken naar alle ingehouden loonheffingen (ook wel voorbelasting genoemd) en naar alle aftrekposten die voor jou en je eventuele partner van toepassing zijn. Wanneer blijkt uit de aangifte dat er te veel loonheffingen zijn ingehouden krijg je een teruggave.
Twijfel je of je bijzonder tarief goed staat vermeld op je loonstrook kun je dat heel makkelijk narekenen. Je vermenigvuldigd je bruto maandloon met 12 en je telt daar je vakantiegeld (meeste branches en CAO’s 8%) boven op en je eventuele eindejaarreservering/13e maand etc.
Het gevaar van een te laag ingeschat jaarloon voor het bijzonder tarief is dat er dus te weinig loonheffingen worden ingehouden en je bij het doen van de ib-aangifte nog (veel) geld moet nabetalen.